Homepage»Globální oteplování»Do budoucna musíme počítat se zvýšeným výskytem extrémního počasí

Do budoucna musíme počítat se zvýšeným výskytem extrémního počasí

Středa 7.července 2021 v 11:19h Přečteno: 1689 x

Odborníci na klima se shodují, že vzhledem k oteplování Země musíme po celém světě počítat s častějším výskytem extrémního počasí – takového počasí, které je na místo a dobu nezvyklé. Na růst extrémního počasí ve střední Evropě totiž upozorňují prakticky všechny scénáře vývoje klimatu.

Pod pojmem extrémní počasí se v globálním měřítku rozumí především záplavy, sněhové bouře, tornáda, hurikány či vlny horka způsobující sucho.

Tornádo jako ojedinělý úkaz

Tornádo na jižní Moravě bylo velmi ojedinělým úkazem, který by se podle odborníků neměl hned tak opakovat. Zdeněk Žalud, bioklimatolog z Mendelovy univerzity v Brně, však poukazuje na to, že do budoucna musíme počítat s častějším výskytem extrémního počasí v souvislosti se změnou klimatu. 

Podle klimatologa Michaela Wernera z kalifornské laboratoře Lawrence Berkeley National Laboratory je však zatím těžké určit, zda globální oteplování zvyšuje i riziko výskytu tornád.

Silnější bouřky

Stoupající globální teplota však zvyšuje množství vodní páry ve vzduchu, za každý jeden stupeň se zvýší přibližně o 7 %. S teplejším klimatem by tak mělo docházet k silnějším srážkám. Zkapalňující se pára v mracích navíc vydává teplo, které může být palivem pro mnoho typů bouří. Momentálně takto sílí především tropické cyklóny.

 

Zpomalování mořských proudů

Odborníci z postupimského institutu pro výzkum dopadů klimatu se ve svém výzkumu zabývali zpomalováním mořských proudů, což může ovlivnit počasí v Evropě i Americe. Cirkulace systému mořských proudů za posledních patnáct let zpomalila o 15 % a tento trend by měl nadále pokračovat. V následujících dvaceti a třiceti letech by tak mělo dojít k nárůstu počtu bouřek a vln veder. Do roku 2100 by mořské proudy měly zpomalit oproti normálu o 34 – 45 procent.

Zdroj: Redakce e-pocasi.cz.