Homepage»Silné bouřky»Tajfun Chanthu u Taiwanu dosáhne rychlosti větru až 200 km/h

Tajfun Chanthu u Taiwanu dosáhne rychlosti větru až 200 km/h

Pondělí 13.září 2021 v 07:02h Přečteno: 1331 x

Do těsné blízkosti Taiwanu se dostal tajfun Chanthu, na Filipínách nazvaný Kiko. Ostrov zasáhne silou odpovídající 4. stupni Saffir-Simpsonovy stupnice. Podle nejnovějších předpovědí se oko tajfunu Taiwanu vyhne, postupovat bude východněji. Největší škody se proto očekávají na východní polovině ostrova. Rychlost větru se bude pohybovat v extrému i kolem 200 km/h, na většině ostrova přesáhne 100 km/h. Srážkové úhrny přesáhnou na východě Taiwanu 200 mm, na návětří pravděpodobně přesáhnou 300 mm. Pobřeží zasáhnou vysoké vlny. Vzhledem k hornatému terénu se očekávají kromě záplav i nebezpečné sesuvy půdy.

Chanthu se vytvořil 6. září nad Filipínským mořem a hned druhý den své existence prodělal překotný vývoj, během pouhých 24 hodin v něm rychlost větru vzrostla o 150 km/h, z tropické bouře se stal tajfun s rychlostí větru 225 km/h (4. kategorie Saffir-Simpsonovy stupnice). O den později přesáhla rychlost větru 240 km/h a Chanthu se stal 2. supertajfunem letošního roku (v dubnu supertajfun Surigae). Dnes ráno místního času zasáhl Chanthu filipínské Batanské ostrovy větrem o rychlosti 260 km/h.

Sever Filipín a Taiwan nebudou jedinými oblastmi, které tajfun zasáhne. Na začátku příštího týdne postihne ničivý vítr a vydatné lijáky způsobující záplavy a sesuvy půdy východ Číny, zejména provincie Če-tiang, Ťiang-su a město Šanghaj. Chanthu zde sice bude mít nižší intenzitu, ale pravděpodobně bude setrvávat téměř na místě až 3 dny. Ve druhé polovině týdne bude postupovat k východu k Japonsku.

Zdroj: Accuweather.com, CIRA CSU, CNN, Tropical Tidbits, Wunderground.com, WXCHARTS, Infomet.cz.