Jak správně skladovat ovoce a zeleninu na zimu, aby vydržely déle čerstvé
Skladování ovoce a zeleniny na zimu má svá pravidla, která bychom měli znát, pokud chceme, abychom je dokázali uchovat v co nejlepší kvalitě.
Ideální místo ke skladování
Jedním ze zásadních bodů je najít vhodné místo pro jejich uskladnění. Místnost, kde ovoce a zeleninu skladujete, by měla být tmavá, s dostatečným přísunem čerstvého vzduchu a vlhkosti. Je však důležité dbát na to, že ovoce a zelenina preferují spíše sušší prostředí, v místnosti s příliš vysokou vlhkostí totiž podporujete jejich plesnivost.
Ideálním místem je samozřejmě sklep umístěný pod zemí, kde se drží přibližně stejná teplota během celého roku. Skvělé (byť trochu omezené) podmínky však můžete vytvořit i v domě bez sklepa, například v nevytápěné garáži či tmavém špajzu.
V prostorách, kde skladujete potraviny, by neměly být uložené nějaké chemikálie, jako například barvy, laky, benzin
Správné uskladnění
Úrodu bychom měli uskladnit ideálně v bedýnkách či přepravkách, jednotlivé kusy by se na sebe neměly moc mačkat. Praktické jsou například plastové přepravky, které jsou na rozdíl od dřevěných odolné vůči vlhkosti. Zeleninu ani ovoce byste také neměli nijak zvlášť omývat. Umývání totiž může odstranit jejich přirozený povrch, kterým se brání proti hnilobě. Ovoce zbavte především listů a zeleninu můžete od půdy očistit rukavicemi.
Důležité jsou také pravidelné kontroly, zda některé kusy neměknou či nehnijí. Ty je pak potřeba odstranit, aby se infekce nešířila dál.
Skladování ovoce
Ovoce, které se sklízí ještě před úplným dozráním, je potřeba udržovat ideálně při teplotě 3-6 °C a s dostatkem proudícího vzduchu. Tyto podmínky pomohou ovoci ke zdravému dozrání. Jednotlivé kusy by se také na sebe neměly mačkat. Rovněž by neměly být v příliš chladné místnosti, mráz by jim totiž mohl uškodit. V případě, že máte ve sklepě příliš chladno, zabalte ovoce do sáčků, nebo je zakryjte slabým látkovým přehozem.
Skladování zeleniny
Zde je nutné uvést, že zelenina by neměla být skladována společně s ovocem. Jablka totiž mohou načichnout od košťálové zeleniny nebo například od cibule. Kořenová a košťálová zelenina potřebuje vyšší vlhkost, aby se nescvrkávala a nevysychala. Brambory je pak potřeba skladovat v temnu a kořenovou zeleninu je vhodné uložit do směsi rašeliny a písku.
Užitečné odkazy
Zpravodajství o počasí
Diskuse o počasí
- Předpověď počasí na listopad 2024 21. 11. 2024 10:01 (47)
- Aktuální počasí - listopad 2024 17. 11. 2024 15:33 (5)
- Předpověď počasí na zimu 2024/2025 06. 11. 2024 13:34 (10)
- Průměrné hodnoty - říjen 2024 03. 11. 2024 11:52 (2)
- Předpověď počasí na říjen 2024 29. 10. 2024 07:43 (51)
- Aktuální počasí - říjen 2024 28. 10. 2024 13:51 (8)
- Průměrné hodnoty - září 2024 07. 10. 2024 16:27 (2)
- Předpověď počasí na září 2024 30. 09. 2024 06:28 (81)
- Zobrazit celé MeteoFórum.cz